Световен ден на рециклирането

За пета поредна година СУ“ Васил Левски“ се включи в Световния ден на рециклирането, който се координира от сдружение BG Бъди активен. Този ден е част от кампанията „Искам да съм полезен…рециклирай ме!“ Целта на координаторите е чрез инициатива, ориентирана към ученици, родители и учители, да се достигне косвено до останалата част от обществото с помощта на добрия пример на децата.
На 13.02.2023 г. в нашето училище беше открита „Система за автоматизирано разделно събиране на употребявани опаковки“-пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета .Вендинг машината за рециклиране е монтирана в училището ни по проект на министерството на екологията. В България има още една такава машина, монтирана в училище в София. Всички ученици разполагат с магнитна карта, с която събират точки за всяка предадена пластмасова бутилка и метално кенче. До този момент във вендинг машината са предадени 100 кг. пластмасови и алуминиеви опаковки от безалкохолни напитки.
В Час на класа учениците се запознаха с любопитни факти за рециклирането. В часовете по Технологии и предприемачество децата вдъхнаха втори живот на различни отпадъци. Те изработиха вази, кашпи, моливници, органайзери, къщи за кукли и дрехи за „Венделина “-нашата фея на рециклирането.

image_pdfimage_print