Празник на народните будители

            Всеки народ има своя история, свой език, своя култура, свои традиции и свои светини. Историята е учителка, езикът – свещен, културата – духовна, традициите – постоянни, а светините вечни. И за да помни българският народ винаги своето минало и да черпи от него сила и мъдрост, през 1909 г. в Пловдив за пръв път се отбелязва празникът на Народните  будители.
Празник, който духовно укрепява и извисява. Празник, в който прославяме делата и подвизите на народните будители, тези, които осветяваха пътя към национално съзнание и спасение. Народните будители ни дадоха пример, оставиха завет, посочиха ни път. И нека помним завета на хан Омуртаг „Човек и добре на живее, умира. Друг се ражда. И нека родените по-късно помнят“.

НЕКА ПОМНИМ ДЕЛАТА НА НАШИТЕ БУДИТЕЛИ.

         Учениците от Средно училище „Васил Левски“ честваха Деня на народните будители 1-ви ноември. С празнично тържество, с музика, песни и рецитали завърши кратката учебна седмица преди есенната ваканция. Всеки клас беше подготвил информация за даден будител, ръчно изработени плакати и портрети, подарени от Ученическия парламент и учители. Нетипично за празнични концерти, под формата на викторина се проведе цялата програма. Водещите задаваха въпроси на публиката. Някои бяха подготвили стихотворения, други есета на различни патриотични теми, трети песни за приятелството и доброто.

DSC_8219 DSC_8226 DSC_8233 DSC_8235 DSC_8242 DSC_8248 DSC_8254 DSC_8263 DSC_8264

           Вокална група „Лъвчета“ също поздрави своите съученици с песни за будителите и щастието. Организатор на събитието беше г-жа Мила Славова, учител в ДЦО на група V клас, а нейни помощници бяха учителката по Музика г-жа Веселина Георгиева, г-жа Анастасия Милкова, класен ръководител на IVa клас и всички учители в ДЦО, които допринесоха за празничния дух. Специален гост на тържеството беше директорката на училището г-жа Нели Кючукова, която поднесе своя поздрав към учениците с празнични слова и пожелание за здраве и весела есенна почивка.

DSC_8274 DSC_8213

image_pdfimage_print