Книгите – това са приятели – безстрастни, но верни

23 април е символична дата за световната литература – ден на книгата и авторското право. С отбeлязването на този ден в целия свят световната организация ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 г.

Това е датата, на която са родени и са напуснали този свят изтъкнати автори като Сервантес, Шекспир, Набоков, Вайехо.

На 23.04.2019 г. учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязаха деня на книгата и авторското право с презентация на тема „Книгите са приятели – безстрастни, но верни“. По този начин отдадоха почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното значимо средство за съхранение и разпространение на знание. За гимназистите е трудно еднозначно да се осмисли значението на книгите, защото те дават отговори на много въпроси, помагат да се намерят важни житейски ориентири, предлагат знание и мъдри съвети, дават уникална възможност да се докосне света на други хора.

Докато четоха откъси от любими свои произведения на писатели от българската и световната литература, учениците от XI клас се пренесоха в други времена и светове. Те споделиха, че се стремят да насърчат колкото се може повече свои съученици да открият удоволствието от книгите, защото четенето е наистина важен ключ към успеха и един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване.

Идеята за този празник произхожда от Каталуния, Испания, където на 23 април, денят на Св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

„Книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение.“

Франсис Бейкън

image_pdfimage_print